Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 323, uge 40, 2014

Bedre søvn, lettere vægttabsøvn

Ifølge en undersøgelse fra Harvard Medical School øger søvnmangel din risiko for fedme. Og dr. Lauren Hale fra Stony Brook University siger ifølge Huffingtonpost.com, at hormonet ghrelin, der er ansvarlig for appetitstimulering i kroppen, forøges i perioder med utilstrækkelig søvn, mens hormonet leptin, der er ansvarlig for mæthed, falder.

Et tredje hormon, der spiller en rolle, er melatonin.
Melatonin er nemlig et hormon, der er ansvarlig for at regulere din søvncyklus i mørke efter solen er gået ned.

Eftersom vores døgnrytme ikke længere udelukkende styres af solen, foreslår dr. Hale, at du dæmper lyset i dit hjem om aftenen og slukker lyset i rum, du ikke bruger, for at hjælpe med at stimulere pinealkirtlen (som producerer melatonin), og derved forbereder din krop til søvn.

Fedt- og proteinrige fødevarer kræver mere fordøjelsesenergi end anden mad, hvilket kan forhindre, at din krop slapper af og slumrer ind.

Derfor anbefaler dr. Hale, at du ikke spiser i to timer før sengetid og, at dagens sidste måltid er et lille kulhydrat-baseret måltid.

Kilde: 4 food Mistakes Ruining Your Good Night's Sleep

Kommentar:

Du kan gøre meget for at få en bedre døgnrytme og bedre søvn.

Lys signalerer til hjernen, at det er tid til at vågne og blive aktiv — og du ønsker ikke denne opkvikkende virkning fra lys, hvis du har svært ved at falde i søvn.

Læs mere om søvn her

Lysene skærme sent om aftenen kan forstyrre søvnen, og kan i vore dage være en af de største og mest oversete faktorer, der forringer søvnen.

Computerskærme, mobiltelefoner o.l. udsender en del blåt lys — som kan have en opkvikkende virkning, også hvis lyset egentlig ikke er særlig kraftigt.

Især hvis du har søvnproblemer eller kæmper med vægten kan det blandt andet være en gode ide at slukke for fjernsyn, computer, mobil, iPad, iPhone o.l. mindst en times tid før, du går i seng.

Har du mulighed for at dæmpe lyset i stuen og soveværelset i god tid før sengetid, kan det fremskynde søvnen, når du går i seng.

Selv en lille smule lys i soveværelset fra gadelamper udenfor, en standbylampe på vækkeuret e.l. risikerer at forstyrre dit indre ur og produktionen af søvnhormonet melatonin.

Undgå at tænde lys, hvis du skal op om natten, eller tænd kun meget dæmpet lys.

Soveværelset bør være så mørkt som muligt. Brug fx mørke/sorte gardiner for vinduerne i soveværelset.

Det bedste er at sove i helt mørke, og få masser af dagslys om dagen. Gå tidligt i seng og stå op, når det bliver lyst, og du er udsovet.

Læs evt. mere i bogen: Søvnproblemer — er der en naturlig løsning?

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab