Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt 318, uge 35, 2014

Vægttab gør dig ikke nødvendigvis gladeregaffel med ært

Vægttab forbedrer den fysiske sundhed, men effekten på den mental sundhed er mindre tydelig.

I en undersøgelse af 1.979 overvægtige og svært overvægtige voksne i Storbritannien, blev der observeret betydelige ændringer i markører for fysisk sundhed, hos de personer, der tabte 5 % eller mere af deres oprindelige kropsvægt over fire år.

Der var endog meget tydelige tegn på, at den fysiske sundhed var blevet væsentlig forbedret af vægttabet.

Men det stod noget anderledes til med humøret.

De personer, der tabte mindst 5 % af deres oprindelige vægt, var nemlig mere tilbøjelige til at rapportere, at de følte sig nedtrykte, sammenlignet med de personer, der tabte mindre end 5 % af deres oprindelige vægt.

278 ud af de 1.979 overvægtige og svært overvægtige deltagere tabte mindst 5 % af deres oprindelige kropsvægt (et gennemsnitligt vægttab på 6,8 kg per person). Overraskende nok var risikoen for at føle sig nedtrykt stedet med 52 % blandt disse personer, selv om de havde størst succes med at tabe sig.

Dette er i modstrid med tidligere undersøgelser, der har vist, at deltagerne i slankeprogrammer får bedre humør, men dette er muligvis et resultat af det støttende miljø under vægttabet snarere end selve vægttabet, da virkningerne ses meget tidligt i behandling og ikke er relateret til omfanget af vægttab.

Kilde: Jane Wardle m.fl. Psychological Changes following Weight Loss in Overweight and Obese Adults: A Prospective Cohort Study. Published: PLOS ONE. August 06, 2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0104552. Undersøgelsen kan læses på engelsk her. Du kan evt. også læse om undersøgelsen her.

Kommentar:

Resultatet betyder ikke, at vægttab nødvendigvis øger tendensen til at føle sig nedtrykt. Men det viser, at overvægtige, der vil tabe sig for at blive gladere eller mere lykkelige, risikerer at blive ret skuffede, hvis de oplever, at humøret alligevel ikke blev bedre.

Dette er et faktum, som det kan være vigtigt at tage med i betragtning, når kostvejledere tilrettelægger slankeprogrammer — eller før du evt. kaster dig over en eller anden svær slankekur, som du føler vil kræve meget og måske for meget af dig.

Det er en rigtig god ide at komme ned i vægt, hvis overvægten har helbredsmæssige konsekvenser.

Men overvægtige, der ønsker at komme ned i vægt, så de kan blive gladere eller mere lykkelige (fordi de tror, at lykke hænger sammen med en slank krop), bør tilnærme sig vægttab på en anden måde.

En del af løsningen er at få tilstrækkelig støtte og opbakning fra familie og venner.

Det at modstå de altid tilstedeværende fristelser i form af usund mad i det moderne samfund er mentalt krævende. Det kræver stor viljestyrke og kan indebære, at overvægtige går glip af nogle af de aktiviteter, som de nyder, og føler giver deres liv mening — fx sociale sammenkomster og andre situationer, hvor de normalt ville nyde lækkert (kalorierig) mad.

Det er vigtigt, at overvægtige, der ændrer på de vaner, der har gjort dem overvægtig, gør det på en måde, så de lærer at holde af den nye kost og livsstil.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab