Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 32

23. januar 2005

1) Vil du tabe dig? Spis mere frugt og grønt!
2) Det er ikke svært at skifte til veganerkost
3) Hvad gør man, når medicinen gør én tyk?

Kære læser

Sidste gang kunne du læse, hvordan en undersøgelse har vist, at der ingen genveje er til vægttab. Hverken Atkins-kuren eller tre andre populære kure, der blev testet, viste et godt resultat.

Nu har to undersøgelser bekræftet, at det handler om at bruge sund fornuft - bl.a. spise mere frugt og grønt - frem for strenge diæter.

Med venlig hilsen
John Buhl


1) Vil du tabe dig? Spis mere frugt og grønt!

Overvægtige, som spiser mad der fylder maven op med vand og kostfibre - fx frugt og grøntsager - taber sig uden at tælle kalorier og uden smarte påfund. Det viser en undersøgelse fra Pennsylvania statens universitet i USA.

Et andet studie, som kiggede på hvad mennesker normalt spiser, fandt at mennesker som spiser mere frugt og grøntsager generelt vejer mindre.

"I den ene undersøgelse så vi på kostvanerne hos 7.500 mænd og kvinder, som repræsenterede et gennemsnit af amerikanske voksne", udtalte Dr. Barbara Rolls, en ernæringsforsker, som ledede begge undersøgelser.

De som spiste mere mad, med "lav energitæthed" (mad som fylder meget i forhold til indholdet af kalorier), spiste mere mad i forhold til hvor meget maden vejede, sammenlignet med de mennesker der spiste kalorietætte fødevarer (fødevarer der indeholder forholdsvis mange kalorier i forhold til hvor meget de fylder - fx kød, ost o.l.). Men selv om de som spiste mad med lav energitæthed spise mere, indtog de alligevel færre kalorier.

"I den anden undersøgelse, blev 101 fede kvinder rådgivet til at øge indtagelsen af væskerige fødevarer og vælge fedt-reducerede fødevarer frem for de almindelige. I begge tilfælde, viste det sig at kaloriefattige, væskerige fødevarer som frugt og grønt var forbundet med lavere kropsvægt", udtalte Rolls.

I den anden undersøgelse blev de 101 kvinder delt op i to grupper. Den ene gruppe blev bedt om at spise flere væskerige fødevarer og at vælge fedt-reducerede fødevarer, imens den anden gruppe blev sat på en strengere diæt, som fokuserede på portionsstørrelser og fedt.

Efter de første 6 måneder, havde kvinderne som spiste mange grøntsager i gennemsnit tabt ca. 10 kilo mens kvinder på den strengere diæt havde tabt 7 kilo.

"Denne undersøgelse ... er vigtig, fordi den viser at sunde kostvaner kan give betydeligt vægttab uden at tælle kalorier eller gram fedt", udtalte Ello-Martin.

Rolls udtaler at disse er de første større studier som videnskabeligt demonstrerer hvad sund fornuft siger: Fyld dig op med fødevarer, der ikke feder, og tab dig i vægt.

Flere undersøgelser har for nylig vist, at selv om proteinrige diæter kan give vægttab er det en kortvarig fornøjelse. Og Den amerikanske hjerteforening og andre foreninger og grupper har i lang tid været fortalere for at vi spiser mere frugt og grønt og spiser færre kalorierige fødevarer som kød, ost og søde sager.
(Reuters Health 17 november 2004)

Kommentar:

Det er rart at se, hvordan der kommer mere og mere dokumentation for den mest logiske måde at tackle vægtproblemer på - nemlig at spise mad, som indeholder mange næringsstoffer og mætter meget i forhold til kalorieindholdet:
http://www.nomedica.dk/sund_slankekost.htm


2) Det er ikke svært at skifte til veganerkost

Hvor svært er det at skifte fra en almindelig kost, der indeholder kød og mejeriprodukter, til udelukkende at spise en plantebaseret veganerkost?

Det kan være lettere end det umiddelbart ser ud til. Det viser ny forskning.

Blandt en gruppe af overvægtige kvinder sagde de fleste, som fik en veganerkost (en kost helt uden animalske fødevarer), at de nød kosten.

De fleste af kvinderne sagde at de var næsten eller helt vant til veganerkosten efter 14 uger og planlagde at fortsætte med veganerkost i fremtiden - i hvert fald det meste af tiden.

Ikke nok med det, kvinder som kun spiste en veganerkost tabte sig i gennemsnit 6-7 kg mere end de kvinder, som fulgte en almindelige fedtfattig diæt.

Undersøgelsens forfatter -- Dr. Neal D. Barnard fra the Physicians Committee for Responsible Medicine i Washington, DC, -- forklarede at for mange mennesker er det lettere helt at udelade kød og animalske fødevarer, end at forsøge at begrænse indtagelsen som del af en almindelig fedtfattig kostplan.

"Det er lidt som at holde op med at ryge", udtaler han. "hvis jeg sagde til dig at du kunne have en halv cigaret om dagen, ville det være lettere helt at lade være".

En anden tilskyndelse for mennesker til at følge en veganerkost er, at den virker, siger han.

Studie efter studie har vist at veganerkost kan mindske kolesterol og er lige så effektiv som medicin, forklarer Bernard.

"Hvis du ønsker at folk skal fortsætte med det, bliver du nødt til at give dem en diæt, der giver resultater", udtaler han til Reuters Health.

Selv om det kan se afskrækkende ud at opgive alle animalske fødevarer, siger Barnhard at en af de lette metoder er bare at give det en chance i få uger, og derefter vurdere, hvordan du har det. Før du starter så bed familie og venner om at deltage og skriv en liste af de fødevarer, du planlægger at spise til hvert måltid.

Efter ca. tre uger kun på veganerkost, siger han, vil mange menneskers smag tilpasse sig, og de ønsker ikke at vende tilbage til de gamle vaner.

"Så snart du har gennemført ændringen, ønsker du kun, at du havde gjort det tidligere", siger han.

For at undersøge hvordan mennesker ville klare at skifte til en veganerkost, bad Bernbard og hans kollegaer 64 overvægtige kvinder om at prøve en fedtfattig veganerkost -- en kost som udelukker alle animalske fødevarer, nødder, avocado og andre fede fødevarer -- i 14 uger.

Resten af kvinderne fulgte en traditionel fedtfattig kost, som inkluderede animalske fødevarer.

Der blev ingen begrænsninger sat på kalorier eller portionsstørrelser, og de kunne spise tilladte desserter så tit, de ønskede.

Deltagerne som var på 100 % veganerkost, tog også et tilskud af vitamin B12, som findes naturligt i animalske fødevarer.

Deltagerne deltog i ugentlige møder vedr. deres diæt, og modtog instruktioner, tips og ideer til opskrifter.

Efter 14 uger sagde 93 % af dem på veganerkost, at deres kost var god, nogenlunde god eller ekstrem god.

Næsten 90 % sagde, at de planlagde at fortsætte med diæten efter eksperimentet.

I et interview forklarede Barnard, at det rent sundhedsmæssigt gav ekstra udbytte at droppe æg og mejeriprodukter, fordi disse fødevarer indeholder store mængder fedt og kolesterol.

Han tilføjede at mange produkter til veganere er dyre i helsekostforretninger, men at folk kan lave et sundt måltid af kartofler og dåsebønner for småpenge.
(Kilde: Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation, Summer 2004; Reuters Health 5. august 2004)


3) Hvad gør man, når medicinen gør én tyk?

Kære John

Hvad gør man når medicinen gør en tyk?

Jeg får predinisolon, heldigvis er jeg nede på 5 mg pr dag nu, men har fået 100 mg. .... Jeg har taget 8 - 10 kg på. Det er svært at komme af med dem, de er mest på hofter og lår, hvad gør jeg? Jeg spiser sundt, ingen kage og slik. smør spiser jeg heller ikke, går en tur daglig, kan ikke løbe osv. pga. min sygdom. Jeg har helt styr på kosten ...

Hilsen fra Pia

Kære Pia

Der er desværre ingen lette løsninger på det problem.Hvis du bliver nødt til at tage medicinen, bliver du også nødt til at gøre ekstra meget ud af din kost og motion.

En del af dine ekstra kilo kan skyldes, at din krop tilbageholder mere væske. Fortæl også din læge om problemet, måske har han et par tips, du kan bruge.

Hvis du skaber et kalorieunderskud - altså forbrænder flere kalorier, end du indtager - vil du tabe dig, uanset den uheldige virkning fra medicinen.
http://www.nomedica.dk/Hvorfor_tyk.htm

Det er vigtigt, at du satser på at kosten er HELT i top, især så længe du har problemer med helbredet.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
http://www.nomedica.dk/sund_slankekost.htm

Selv om du allerede har styr på kosten, kan du nok alligevel forbedre lidt her og der (det kan vi jo alle, når vi tager kosten op til grundig eftersyn).

Det vigtigste for de fleste mennesker i en lignende situation som din er:

  1. At spise mere frisk frugt og grønt,
  2. At undgå alle raffinerede kulhydrater,
  3. At holde igen med eller helt udelade kød og andre animalske fødevarer fra kosten.
    http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm

Med venlig hilsen
John Buhl

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab