Slankenyt nr. 246. Uge 06, 2013
Fedme blandt børn skader børnene mere end forventet
En stor del af forskningen i fedme blandt børn har været fokuseret på konsekvenserne for børnene, når de blev voksne.
Men problemet er ikke kun de langsigtede konsekvenser.
En analyse af data om 43.297 børn i alderen 10 og 17 år viser, at svært overvægtige børn (der lider af fedme) har næsten dobbelt så stor risiko for at have tre eller flere rapporterede medicinske, psykiske eller udviklingsmæssige problemer, sammenlignet med børn, der ikke er overvægtig.
Overvægtige børn havde en 1,3 gange højere risiko.
Samlet set fandt forskerne, at svært overvægtige børn var mere tilbøjelige til bl.a. at rapportere et dårligere helbred, mere handicap, en større tendens til følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer, ADHD, adfærdsforstyrrelse, depression, indlæringsvanskeligheder; udviklingsmæssige forsinkelser, knogle-, led-og muskelproblemer, astma, allergier, hovedpine, og øreinfektioner.
Kilde: Neal Halfon, Kandyce Larson, Wendy Slusser. Associations Between Obesity and Comorbid Mental Health, Developmental, and Physical Health Conditions in a Nationally Representative Sample of US Children Aged 10 to 17. Academic Pediatrics. Volume 13, Issue 1, Pages 6-13, January 2013
Kommentar:
Det er uvist om det er selve fedmen eller den kost og livsstil, der giver fedme, som også fremmer de andre problemer.
Det er forældrenes ansvar, at børnene vokser op med en fornuftig kost og livsstil.
Hvis forældrene spiser for meget junkmad gør børnene det også.
En artikel på dr.dk Det er burgere og slik der gør vores børn tykke beskriver, hvordan børn og unge vælter sig i slik, sodavand og fastfood, og det er det, der gør, at vi står med en generation af overvægtige unge.
Og de voksne er næppe et godt eksempel for børnene. Artiklen Slik - det er da noget voksne spiser beskriver, at vi er blevet en nation af slikspisere. Og hvor det før primært var familiens børn, der spiste slik, og kun om fredagen, så er det nu i lige så høj grad de voksne, der spiser det. Hele tiden.
I artiklen: Begræns mængden af tomme kalorier og forebyg overvægt fra DTU Fødevareinstituttet, kan vi læse at der er en sammenhæng mellem højt indtag af tomme kalorier og fastfood og antallet af overvægtige børn og unge samt, at mere end 8 ud af 10 danske børn overskrider det anbefalede indtag af de såkaldte tomme kalorier, som slik, chokolade, kager og sodavand.