Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 152. Uge 1, 2011

Protein mod overvægt?

Flere steder læser vi, at mere animalsk protein er en god løsning på vægtproblemer, men i modsætning til, hvad mange tror, er der ingen dokumentation for den påstand.

Selv om du måske og måske ikke taber dig på kortere sigt – eller har lidt lettere ved at holde vægten nede – vil for meget animalsk protein i kosten både forværre dine vægtproblemer på længere sigt og medvirke til alvorlige sygdomme.

Mere kød er en dårlig og farlig kur mod overvægt.

Vegetarer får generelt mindre protein og mere kulhydrat end kødspisere, men er alligevel generelt slankere og har færre vægtproblemer. Fx deltog 37.875 mænd og kvinder i en omfattende undersøgelse, hvor forskerne sammenlignede fire diætgrupper (kødspisere, fiskespisere, vegetarer og veganere).

Konklusionen var, at fiskespisere, vegetarer og især veganere havde lavere BMI end kødspisere. Højt proteinindhold og lavt fiberindtag var de faktorer, der i størst udstrækning var forbundet med stigende BMI.1)

Det er derfor ikke logisk at mere kød (og/eller færre kulhydrater) skulle være en god løsning på vægtproblemer – og det er det da heller ikke.

En helt ny og omfattende undersøgelse, der inkluderede 89.432 mænd og kvinder fra fem lande, der deltager i European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), blev fulgt i gennemsnitligt 6,5 år.

Det viste sig, at højere indtag af protein fra animalske kilder fik vægten til at stige både hos mænd og kvinder.

Ved at dele kosten op i forskellige typer af protein kunne forskerne se, at den uheldige virkning på vægten især kunne tilskrives proteinerne i kød fra ko, kalv, gris, lam og kylling og ikke så meget fra fisk og mejeriprodukter. Til gengæld var der ingen forbindelse mellem indtagelse af planteprotein og efterfølgende ændringer i vægten.2)

Med andre ord er proteinrig kost ingen genvej til vægttab, og da slet ikke en god måde at fastholde et opnået vægttab på.

Ønsker du mere protein i din kost er proteiner fra planteriget sundere, og de påvirker ikke vægten i den forkerte retning.

www.kalorietabel.dk kan du se proteinindholdet i fødevarer – både i forhold til gram og kalorier – men lad være med at gå for højt op i det med protein. Så længe du vælger sunde fødevarer det meste af tiden, får du nok protein i kosten.

Mere end nok protein gavner ingenting. Fokuser på at spise sundt uden for mange kalorier.


1) Kilde: Spencer EA, Appleby PN, Davey GK, Key TJ. Diet and body-mass index in 38000 EPIC-Oxford meat-eaters, fish-eaters, vegetarians, and vegans. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27:728-734.

2) Kilde: Jytte Halkjær m.fl.
Intake of total, animal and plant protein and subsequent changes in weight or waist circumference in European men and women: the Diogenes project
International Journal of Obesity. Advance online publication, December 7, 2010; doi:10.1038/ijo.2010.254
Læs også om undersøgelsen på Kræftens Bekæmpelse


Slanketip ...

Fyld ikke dit liv med mad og slankekure

Fyld dit liv med interesser og aktiviteter, der ikke omhandler mad eller din vægt.

Undgå at fokusere for meget på dig selv, din vægt eller at du skal tabe dig. Følg et fornuftigt slankeprogram, og gør det rigtigt, men koncentrer dig mest om andre ting i livet.

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab