Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 205. Uge 10, 2012

Nyt studie advarer mod risiko for nyreskader på proteinkure

Amerikanske forskere har udtrykt bekymring for, om proteinrige slankekure skader nyrerne hos mennesker med nyreproblemer.

Problemet er, at omkring en ud af fem overvægtige lider af kronisk nyresygdom (chronic kidney disease eller CKD) — og ikke alle er klar over det.

Forskerne analyserede kostvaner og livsstil hos 10.971 overvægtige voksne.

Det viste sig, at mange overvægtige patienter med nyresygdom indtog protein i mængder, der overskred det niveau, der anbefales af den amerikanske nyreforening for patienter med kroniske nyresygdomme.

Patienter med CKD rådes til at indtage 0,6 g til 0,75 g protein per kg kropsvægt hver dag og populære proteinrige diæter kan indeholde op til 1,9 g per kg legemsvægt.

Kilde: S D Navaneethan m.fl.
Overweight, obesity and intentional weight loss in chronic kidney disease: NHANES 1999–2006. International Journal of Obesity (31.1.2012). doi:10.1038/ijo.2012.7

Kommentar:

Det er almindelig kendt, at langt de fleste mennesker med nyresygdom eller nedsat nyrefunktion bør undgå et højt proteinindtag, da syge nyrer ikke kan klare så højt et proteinindtag.

Hvad raske nyrer på længere sigt siger til et højt proteinindtag er der delte meninger om.

De læger og andre, der anbefaler proteinkure, mener jo, at at raske nyrer sagtens kan tåle en meget proteinrig kost. De advarer dog alligevel om (når ellers de husker det), at personer med diabetes eller nedsat nyrefunktion skal passe på, og først snakke med lægen, hvis de ønsker at indføre en meget proteinrig kost.

At anbefale svært overvægtige en meget proteinrig kost — ikke mindst til den gruppe overvægtige, der har eller er i risikogruppen for nyresygdomme — må siges at være et risikabelt kostråd.

Hvis du er overvægtig og har diabetes eller en nyresygdom eller nedsat nyrefunktion — eller hvis du er i tvivl — så få i det mindste en snak med din læge først, såfremt du ønsker at gennemføre en proteinkur.

Eftersom det alligevel ikke er smart at indtage mere protein, end din krop har brug for, er det bedst at holde sig langt væk fra meget proteinrige diæter — især de diæter, der indeholder meget animalsk protein.


Slanketip fra en læser

En god måde at købe ind på er, som jeg gør: Få biodynamiske grønsager fra en gård hver 14. dag og lev fortrinsvis af dem.

Det er utroligt, hvad man sparer ved ikke at skulle rende og købe alt muligt – f.eks. økogrønsager i en butik, hvor man så kommer til at købe alt muligt andet, som man “sikkert” meget snart får brug for, fordi den butik lige præcis har alt muligt andet. Fakta f.eks., som ellers har gode øko-grønsager. Men biodynamiske er alligevel HELT anderledes.

Det er alle tiders måde at leve på. Og tænk: De slæber de store sække op på 5.sal. Hvor er det pænt af dem.

10 kg gulerødder. Det kan man sagtens nå at presse på 14 dage, men man gjorde det måske ikke, hvis man selv skulle slæbe det op.

Nå. Men det var bare min egen gode – for ikke at sige geniale – ide til en livsform. Den kan nok ikke bruges af alle.

Venlig hilsen
Pia Asmussen

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab