Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 134. Uge 1, 2010

Sunde hjem kan hjælpe med at fastholde et vægttab

I en undersøgelse har forskerne konkluderet, at de mennesker, som havde tabt sig, og havde holdt en normalvægt i fem år, var langt mere fysisk aktive end svært overvægtige, der ikke havde tabt sig. De var også bedre til at kontrollere deres fødeindtagelse.

Det viste sig samtidig, at den måde, folk indrettede deres hjem på, havde væsentlig indflydelse på vægten.

De, der havde fastholdt deres vægttab, havde færre fjernsyn i deres hjem, og de var mindre tilbøjelige til at fylde deres madskabe op med fedende mad.

Forskerne fulgte 167 mennesker, der havde fastholdt et opnået vægttab, og to kontrolgrupper på 153 svært overvægtige, som søgte hjælp til at tabe sig, men de havde allerede deltaget i slankeprogrammer, hvor de ikke havde haft succes med at tabe sig eller holde vægten nede.

Forskerne fandt, at de, der fastholdt deres vægttab, i gennemsnit brugte 2.877 kcal. på fysisk aktivitet om ugen, sammenlignet med henholdsvis 762 og 1.003 kcal. om ugen i de to kontrolgrupper, der ikke havde succes med vægttab.

Det viste sig også, at de, der havde haft succes med at tabe sig og holde vægten nede, havde færre tv i deres hjem og flere motionsinstrumenter, sammenlignet med kontrolgrupperne.

Der var betydelig forskel på, hvilke fødevarer de havde i deres madskabe. De, der havde succes med at fastholde deres vægttab, havde væsentlig færre fedtrige fødevarer og flere fedtfattige fødevarer som frugt, grønsager og fedtfattige mejeriprodukter i deres madskabe.

De, der var i stand til at fastholde deres vægttab, havde tydeligvis større selvkontrol, end de vedvarende svært overvægtige. Forskerne mener, at de, der havde indrettet deres hjem med sundere mad, færre tv. og flere motionsinstrumenter, skulle bruge mindre energi og kræfter på selvkontrol.

Kilde: Suzanne Phelan m.fl.
What Distinguishes Weight-Loss Maintainers from the Treatment-Seeking Obese? Analysis of Environmental, Behavioral, and Psychosocial Variables in Diverse Populations
Annals of Behavioral Medicine, oktober 2009
DOI 10.1007/s12160-009-9135-2

Kommentar:

Når du ønsker at ændre vaner gælder det blandt andet om, at gøre det sværere at fortsætte de usunde vaner, og lettere at indføre sundere vaner.

Bring ikke de fødevarer, du ønsker at undgå, ind i dit hjem.

Sørg for, at du altid har rigelige mængder sunde fødevarer i huset. Altså frugt, grønsager, bælgfrugter og andre sunde og uraffinerede fødevarer.

Ovennævnte gør sunde kaloriefattige fødevarer lettilgængelige samtidig med, at kalorierige fødevarer får mindre opmærksomhed og bliver sværere at få fat på.

Du kan på samme måde gøre det lettere at ændre motionsvaner. Gør det lettere at tage cyklen, lad løbeskoene stå fremme, lad motionsinstrumenter stå fremme osv.

Det handler om, at du så vidt muligt tilrettelægger dit hjem og din hverdag på en måde, som motiverer dig til at slippe de dårlige vaner, og samtidig opmuntrer dig til at gennemføre dine nye vaner.

Læs evt. mere om at ændre vaner

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab