Godt i gang med sikker slank, gratis e-bog

Slankenyt logo


 

Startside | Oversigt over udsendte nyhedsbreve | brugerbetingelser | Om slankenyt


Se evt. også:

sikkerslank.dk

kalorietabel.dk


303 Slankeopskrifter

303 Slankeopskrifter e-bog til kun kr. 99,-


Suppe-og råkostdage


Livsstilsmedicin mod slidgigt

Slankenyt nr. 130. Uge 45, 2009

Intensiv motion kan mindske sult

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du motionerer, når du ønsker at bruge motion til at dæmpe sult.

Det er især to hormoner, ghrelin og peptid YY, der har indflydelse på, hvor sulten du er.

Et studie af 11 mandlige universitetsstuderende viser, at en times træning på et løbebånd får niveauet af ghrelin til at falde, og niveauet af peptid YY til at stige.

Ghrelin er det eneste hormon, der er kendt for at stimulere vores appetit, mens peptid YY undertrykker den.

Deltagerne i forsøget oplevede da også, at de ikke var nær så sultne.

Når de 11 studerende i stedet vægttrænede i 90 minutter blev de ikke mindre sultne af motionen. Her faldt niveauet af ghrelin ganske vist også, men peptid YY niveauet forblev stabilt.

Aerobic-træning (fx løb) undertrykker altså i højere grad din sult end statisk træning (fx at løfte vægte).

Kilde: David R. Broom, Rachel L. Batterham, James A. King og David J. Stensel.
Influence of resistance and aerobic exercise on hunger, circulating levels of acylated ghrelin, and peptide YY in healthy males.
American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 296: R29-R35, 2009

Kommentar:

Forskerne ved endnu ikke om den forholdsvis kortvarige sulthæmmende virkning af fx løb rent faktisk resulterer i mindre kalorieindtagelse set over lidt længere tid.

Undersøgelsen viser dog noget om, hvorfor intensiv motion kan hjælpe mod en stærk trang til slik, kager e.l., som det ellers kan være svært at styre.

Styrketræning opbygger muskler, hvilket også er en god ide, når du ønsker at tabe dig, men hvis formålet er at dæmpe din appetit er det bedre at motionere intensivt, og måske skal du helt op på en times motion, før det virkelig batter noget med at dæmpe appetitten.

I mange tilfælde vil selv kortvarig ihærdig motion dog lindre eller helt fjerne en umiddelbar trang til det usunde. Har du lyst til at spise, selv om du egentlig ikke er sulten, så prøv derfor at dyrke ihærdig motion, indtil den falske sult aftager eller helt forsvinder.


Mail: Overspisning og maveproblemer

... Jeg har også fulgt med i det du skriver om overspisning og kun spise ved sult. ØV! ... altså hvor er det svært. Jeg spiser for det meste hurtigt og så glemmer jeg tit at stoppe før maven både føles for stor og tung!

Det er nok også derfor jeg let bliver så oppustet, at jeg kommer til at ligne en gravid og får forstoppelse ... måske også derfor jeg er meget træt meget af tiden!?

Hvordan stopper man egentlig en vane, som man jo godt ved ikke duer?!

Hilsen
Nina

Hej Nina

Spiser du hurtigt kommer du også lettere til at overspise.

Det er naturligvis ikke godt for din vægt, men du risikerer også maveproblemer. Når du kommer store mængder mad i maven sinker det fordøjelsen, og det tager længere tid for maden at komme igennem systemet.

Når maden ligger for længe i maven kan den gøre dig oppustet og utilpas – og hvis den opholder sig så længe i tarmene, at eventuelle usunde stoffer fra maden kan nå at vandre over i blodet, er det også skadelig for din sundhed.

Du bliver let træt, groggy og får måske endda mere lyst til at bruge stimulanser eller spise kalorierig mad. Det bliver let en ond cirkel.

1) Drop alle undskyldninger og lær lidt om, hvordan du ændrer vaner

2) Spis langsomt og kun til du ikke længere er sulten. Det kræver lidt disciplin i starten, men det kan læres, og det er vigtigt. Du spiser mindre og indtager færre kalorier, når maden er længere i munden. Du vil opleve en følelse af mæthed, før du når at spise for meget. Lær at tygge maden grundigt og spise langsomt, og du vil i væsentlig grad kunne sænke din kalorieindtagelse og endda samtidig opleve øget mæthed og nydelse. Du vil nok også opdage, at det hjælper på din fordøjelse, oppustethed og forstoppelse.

3) Hvis du alligevel bare slet ikke kan lade være med at overspise, uanset hvor meget du prøver, skal du vælge de sundeste og mest slankende fødevarer, der indeholder mange vitaminer og andet godt, og som du ikke kan tage på af. Det er de fleste af fødevarerne med grøn farve på www.kalorietabel.dk

Med venlig hilsen
John Buhl

Kunsten at ændre vanerHelbredende kost

Slankeværdi — nøglen til vægttab